Den biologiska mångfalden är viktig. Inte bara för pollinatörer — inklusive våra nordiska honungsbin — utan även för övriga insekter och djur. Små fåglar söker skydd bland buskar och fjärilar är beroende av vissa speciella värdväxter för sin överlevnad. Med detta i åtanke arbetas det på gården för en god mångfald av variation av både arter och sortvarianter inom arter. Inte bara blir trädgården finare och fjärilarna fler, men även honungen smakar extra gott.
Gården ligger i zon 4. Men bl.a. Svarthallon 'Munger' (zon 3) och Hösthallon 'Diana' (zon 1-2) övervintrar pålitligt.
Minikiwi 'Adam'
Actinidia kolomikta
Dekorativ, brokbladig hansort av minikiwi som passar bra som pollinerare till de flesta honsorter. Doftande vita blom i juni. Plantan är en slingerväxt så behöver ett stöd. Kallas även för Kameleontbuske som beskriver de mycket dekorativa bladen som gör den användbar även som prydnadsväxt.
Minikiwi 'Vitakola'
Actinidia kolomikta
Nyare storfruktig sort, 4-4,5 cm långa frukter. Slingerväxtmed härstamning från Tjeckien som bör samplanteras med hanplantan Adam (Oskar) för att ge skörd. Bildar goda kiwiliknande frukter under sensommaren. Blommar med citrusdoftande blom i juni. Bladen blir vackert brokiga när plantan är ca 3 år gammal, samtidigt som den första skörden kan väntas. En attraktiv växt för hemträdgården - till nytta och nöje.
Bärhäggmispel 'Alvdal'
Amelanchier alnifolia
Vita blommor i klasar i maj. Rikligt med blåsvarta ätbara bär. Intensiv gul höstfärg.
Svartaronia 'Hugin'
Aronia melanocarpa
Tålig sort som passar som friväxande häck. Blommar i maj med vita blommor i klasar, bladverket är blankt mörkgrönt och får fina höstfärger
Sibirisk ärtbuske 'Häckkaragan'
Caragana arborescens
En klassiskt häckväxt som ger ätbara ärter. Flerårig.
Hybridrosenkvitten 'Nicoline'
Chaenomeles superba
Dekorativ låg buske med scharlakansröda blommor i maj/juni. Ätbara syrliga frukter på hösten.
Hassel 'Nottingham Fruhe'
Corylus avellana
DÖTT
Hassel 'Webb's Prize'
Corylus avellana
Dekorativ buske som i september-oktober ger rikligt med nötter.
Jordgubbe 'Faith'
Fragaria ananassa
Medelsen sort med stora, hjärtformade och genomfärgade, röda bär.
Jordgubbe 'Tristan'
Fragaria ananassa
Holländsk mycket tidig, remonterande och produktiv sort med medelstora, avlånga röda bär. Sorten blommar med mörkrosa blommor.
Jordgubbe 'Polka'
Fragaria ananassa
Holländsk medeltidig sort med goda, mörkröda och aromatiskt söta bär. Riklig skörd.
Månadssmultron 'Mignonette'
Fragaria vesca
Ett omtalat smultron för sin goda arom och smak. Ger mänga bär under lång tid, perfekt för hobbyodling. Små röda, söta bär. Gourmetbär som används i många restaurangkök. Bildar inga fortlöpare.
Smulgubbe 'Rebecka'
Fragaria x vescana
Svensk korsning mellan jordgubbe och smultron. Får långa skördar av små, tegelröda, bär med mjukt fruktkött. Smaken är söt, god och har en mer överlägsen smak än hos vanliga jordgubbar.
Havtorn 'Otto'
Hippophae rhamnoides
Pollinerare/hanplanta (ger ej skörd). Korsning som är framförädlades för våra nordliga förhållanden. Samplanteras med honplanta på soligt läge utan konkurrens från andra växter.
Havtorn 'Romeo'
Hippophae rhamnoides
Pollinerare/hanplanta (ger ej skörd). Måttligt starkväxande hanklon. Samplanteras med honplanta på soligt läge utan konkurrens från andra växter.
Havtorn 'Eva'
Hippophae rhamnoides
Efterlängtad korsning som är framförädlade för våra förhållanden. Den är en korsning av en vild sort från Torneå/Haparanda och en storfruktig rysk sort. Honplanta med stadigt, upprätt växtsätt och är nästan taggfri. Bären är större (30-40%) och har högre sockerhalt (35%) än alla andra sorter vi känner till. Behöver samplanteras med hanplanta på solig läge utan konkurrens från andra växter. Plantera 1-4 honplantor / hanplanta i hemträdgården.
Himalayakaprifol 'Karamellbär'
Leycesteria formosa
DÖTT
De bruna frukterna smakar kola med en ton av choklad. När de är mogna blir de väldigt mjuka och fruktköttet rinner ut ur skalet som riktig kola.
Blåbärstry 'Indigo Gem'
Lonicera caerulea
Kanadensisk sort. Upprättväxande buske med V-form. En av de godaste att ätas direkt från busken. Skörden är riklig, upptill 10l/buske, vilket ger ca 15.000 kg/ha i yrkesodling! Bären mognar i början av juli. Bör samplanteras flera olika sorter för skörd.
Blåbärstry 'Vostorg'
Lonicera caerulea
Helt ny rysk sort från 2012. Mycket stora bär som mognar i början av juli. Smaken är välbalanserat söt med en aning syra och mycket hög sockerhalt. Hållbarheten på bären är god då bärskaftet sitter fast i bäret vid skörd och skalet är lite tjockare. Delikatessbär som även passar för infrysning. Samplanteras med andra sorter för att ge skörd. Bakcharsky velikan.
Blåbärstry 'Boreal Beast'
Lonicera caerulea
Ny kanadensisk sort med mycket söta bär. Inte för att bären är mycket söta, utan för avsaknaden av syrlighet. Sorten är extra bra för infrysning, då den behåller sin arom och sötma efter infrysningen. Blomningen infaller lite senare, liksom mognaden och passar därför att samplanteras med Boreal Beauty och Boreal Blizzard, även Aurora.
Blåbärstry 'Blue Banana'
Lonicera caerulea
Den nyaste av kanadensiska sorter, 2012. Busken är högväxande, men ganska smal. Bären är stora och lätta att plocka. Smaken är mycket söt och välsmakande med lagom syrlighet. Bären faller inte av och mognar slutet av juni eller början avjuli. Mycket rikbäarnde med upptill 5 kg/buske. Bra pollineringssort som passar med både sena och tidga sorter.
Blåbärstry 'Boreal Beauty'
Lonicera caerulea
Ny kanadensisk sort som hör till samma serie som Boreal Blizzard och Boreal Beast som den också bör samplanteras med för pollineringe. Men även Aurora fungerar i sammanhanget. Mognar 2-3 veckor senare än "vanliga sorter". Bären är stora, söta och med endast lite vinsyrlighet. Bären är riktigt stora, 2,7-3,7 g. Bären skal är tjockt varför hållbarheten är god.
Blåbärstry 'Aurora'
Lonicera caerulea
Den nyaste av kanadensiska sorter, 2012. Busken är högväxande, men ganska smal. Bären är stora och lätta att plocka. Smaken är mycket söt och välsmakande med lagom syrlighet. Bären faller inte av och mognar slutet av juni eller början avjuli. Mycket rikbäarnde med upptill 5 kg/buske. Bra pollineringssort som passar med både sena och tidga sorter.
Blåbärstry 'Blue Rock'
Lonicera caerulea
Ny sort från Kanada som är speciellt bra för självplock. Sorten är medeltidig och bären är nästan helt utan syrlighet. Sockerhalten är ca 14€. Därför kan det kännas som om den är sötaste sorten trots att det finns sorter med högre sockerhalt. Busken blir ca 1,5 m hög och bred.
Blåbärstry 'Boreal Blizzard'
Lonicera caerulea
Ny kanadensisk sort som både mognar och blommar sent. Trots att det är en kanadensisk korsning, kommer båda föräldrarna från Ryssland. Boreal Blizzard hör till samma serie som Boreal Beauty och Boreal Beast, men mognar lite tidigare.Smaken är sötsyrlig och bären medelstora. Samplanteras med andra ur Boreal serien eller Aurora.
Blåbärstry 'Honeybee'
Lonicera caerulea
Kanadensisk sort med cylinderformade bär med sötsyrlig, saftig smak på de delikata bären. Bären faller inte av, utan sitter kvar på busken tills de torkar. Rikbärande sort, 4-5 kg/buske, som mognar i mitten av juni. Samplantera flera olika namnsorter för att få skörd.
Bocktörna 'Goji Golden Honey'
Lycium barbarum
Enda sorten med gula frukter, med mycket god smak. Söt fruktig smak utan strävhet.
Äpple 'Säfstaholm'
Malus domestica
Härstammar från Säfstaholms trädskola i Södermanland, Sverige. Fröförökning från 1830. Denna kända frukt är medelstor, litet avlång, gulgrön med rosenröda strimmor. Fruktköttet är vitt och fint, översvämmande av saft och smakligt. Kraftigtväxande träd. Bra pollinerare.
Pelaräpple 'President'
Malus domestica
Rysk sort som framkommit genom fri pollinering. Medelstora till stora frukter som mognar i början eller mitten av september. Saftigt, vitt, fint fruktkött. Smaken är sötsyrlig, angenäm och aromatisk. Kan lagras ca 6 veckor.Sorten har kompakt, pelarformat växtsätt och blir tidigt bördigt. Ganska friskt och ger regelbundet goda skördar. Bra bords-, men även hushållsfrukt. Det första vinterhärdiga pelaräpplet som kan odlas även längre norrut!
Äpple 'Grenman'
Malus domestica
Härdig, frisk sort funnen vid Rantakylä herrgård på 1850-talet. Frukten är liten eller medelstor, plattrund, rödbrun och vacker. Frukten är smaklig med en mycket angenäm smak och doft. En av de allra godaste färskfrukterna, men även bra till saft, vin och likör. Mycket odlingsvärd!
Äpple 'Vinterkanel'
Malus domestica
Mycket omtyckt fast, lätt syrlig frukt med fin arom.
Äpple 'Gustavs bästa'
Malus domestica
Säregen sort med mild, söt honungsarom. Fruktköttet är mört och drypande saftigt. Det ljuvligt vackra äpplet är medelstort till stort med konisk form som påminner om päron. Bra motståndskraft mot rönnbärsmal och fruktskorv. Härdig delikatess- och saftsort.
[Blomqvist Plantskola](https://www.blomqvistplantskola.com/index.php?route=product/product&product_id=1997)
Äpple 'Solntsedar'
Malus domestica
"Gammal sort från Jekaterinburg 1939. Sorten odlas i norra delen avV Ryssland tex Ural. Frukten är stor med gult botten och lite orange på solsidan. Fruktskalet är tjockt. Fruktköttet är krispigt och saftigt. Smaken söt med lite syrlighet och mycket aromatisk. Mognar i slutet av september och kan lagras ca 1 månad. Troligen fri från äppelskorv."
Sötkörsbär 'Iput'
Prunus avium
Rysk korsning som i hemorten Brjansk mognar redan i juli. Frukten är mycket stor med mörkrött, nästan svart skal. Fruktköttet är rött, ganska fast, saftigt och sött. Stenen är medelstor och lossnar ganska bra från köttet. Medelstort träd med bred, kägelformad krona. Delvist självfertil sort som vanligen är frisk. Mycket god frukt för färsk konsumtion. En av de härdigaste sötkörsbären.
Buskkörsbär 'Chokoladnaja'
Prunus cerasus
Chokladkörsbär. Sött, tidigt mognande buskkörsbär med mycket god, sötsyrlig, kryddig arom. Härdig. Självfertil.
Plommon 'Experimentalfältets Sviskon'
Prunus domestica
Frisk, svagväxande sort med smal krona. Ger rikligt med svartblå frukter med gult, sött fruktkött. Självfertil. Ger bäst skörd i soligt läge.
Krikon 'Gamla wasa'
Prunus domestica subsp. insititia
"Liselundkrikon. Över 200 år gammal lokalsort från Vasa. Frukten är liten, blålila och ganska rund i formen. Upprättväxande som ung planta för att senare få böjda grenar. Helt självfertil. Utmärkt delikatessfrukt, men även till sylt då frukten är sött, kryddigt aromatisk i smaken, men enbart en aning syrlighet."
Plommon 'Himbergs blåkrikon'
Prunus domestica subsp. insititia
Lokalsort av blåkrikon från Egentliga Finland. Sorten är snabbväxande och rikbärande. Frukterna är aningen större än Sinikka, mycket saftiga och aromatiska. Har sällan några sjukdomsangrepp.
Krikon 'Silvast'
Prunus domestica subsp. insititia
Mycket vinterhärdig lokalsort från Jeppo i Norra svenska Österbotten. Frukten är söt, blålila och mognar tidigt. Tidig blomning. Kanske den härdigaste av alla krikon?
Persika 'Frost'
Prunus persica
Härdig sort med god motståndskraft mot krussjuka. Blommar med rosa blommor tidigt, på bar kvist. Frukten har gult, sött och mycket saftigt fruktkött. Självfertil, rotäkta och mognar i slutet av sommaren.
Luddkörsbär 'Snövit'
Prunus tomentosa
Vita pärlemorfärgade körsbär som är söta som bigarråer, men fåglarna vanligen inte hittar. Bärens sötma är 15% som mogna, så nästan ingen syrlighet. Äts direkt eller används i hushållet. Lågväxande, ca 2 m hög och 1,5 m bred. Frisk och härdig sort med dekorativ blomning och fina blad. Självfertil, men kan gynnas av att samplanteras med luddkörsbär (prydnadsbuske). Rotäkta buskmodell.
Granatäpple 'Salavatski'
Punica granatum
DÖTT
Rysk sort från Uzbekistan med stora frukter. Växten ska klara -20°C. Fruktköttet är balanserat sött och syrligt.
Päron 'Vekovaja'
Pyrus communis
Stora, saftiga frukter med bra sötsyrlig smak. En lovande ny sort!
Päron 'Kafedralnaja'
Pyrus communis
Vacker, mycket härdigt, friskt sommarpäron ([Olga x
Flemish Beauty] x [Djushes Bedro x Flemish Beauty]). Frukten är 100-130 g med gul bottenfärg som täckas av klar rött. Fruktköttet är ljust, fast, finkornogt och mycket saftig. Smaken är sötsyrlig och aromatisk. Frisk sort som mognar i månadsskiftet augusti-september. Kan lagras några veckor. Rikbärande och ger snabbt skörd. En lovande ny sort!
[Blomqvist Plantskola](https://www.blomqvistplantskola.com/index.php?route=product/product&product_id=4148)
Päron 'Lada'
Pyrus communis
Tidigt ryskt sommarpäron som mognar mot slutet av augusti. Rikbärande, frisk sort med frukter på ca 100 g. Smaken är saftig och finkornig med en smaklig, sötsyrlig smak. Passar för ekoodling tackvare sin friskhet.
Päron 'Tshizovskaja'
Pyrus communis
Frukten är ganska stor, 130-150 g, med avlång nästan jämn tjock form. Fruktköttet är mjukt, saftigt och nästan helt utan kärnor. Smaken är mycket söt och aromrik. Verkar vara mycket frisk. Härdigheten är mycket bra.
Doftrips 'Dorotheas Early'
Ribes aureum
Blank svartblå frukt med djup orange fruktkött. Tvåfärgare blommor blev gula kronblad och röd mitt. Mogarn tidigt men har mindre frukter än sina syskon i familjen. Fruktig söt smak.
Doftrips 'Yellow Fruited'
Ribes aureum
Gyllengula gigantiska frukter. Hänger i klasar likt vinbär. Intensiv fruktsmak.
Doftrips 'Tschernij Altai'
Ribes aureum
Rysk sort som är vanlig i varje trädgård där. Utvecklades runt 1895 av botanikern Michurin. Ättling till sorten 'Crandall'. Ljusgula blommor med stark doft. Svarta bär med "oöverträffad pikant smak och arom".
Spärrkrusbär 'Svarta Honungsbär'
Ribes divaricatum
Mörkblå frostade bär med ojämförligt söt och honungsliknande smak. Mycket rikgivande. Fullvuxen buske ger ca 7 kg bär.
Spärrkrusbär 'Päronbär'
Ribes divaricatum
Exklusiv sort med ovanligt päronformade frukter. De rödsvarta bären har en säregen smak som påminner som söta krusbär och söta svarta vinbär.
Spärrkrusbär 'Worcester'
Ribes divaricatum
Väldigt mörkt, nästan svart, krusbär. En mycket god och söt sort med mycket arom. Stora bär.
Svarta vinbär 'Narve Viking'
Ribes nigrum
Kraftväxande sort som är rikbärande och frisk. Angrips inte av mjöldagg. Ger stora välsmakande bär med liten syra i långa klasar som mognar i början av augusti.
Svarta vinbär 'Delikatesnaja'
Ribes nigrum
Rysk, frisk sort med ett yvigt växtsätt. Svarta, medelstora bär med mild smak och sötma på medellånga klasar. God motståndskraft mot mjöldagg.
Svarta vinbär 'Black’n Red'
Ribes nigrum
Röda löv på röda skott, men svarta bär. Busken spirar grönt om våren och byter färger över säsongen. Röda blommor följs av stora, svarta bär med en intensiv vinbärsarom.
Svarta vinbär 'Öjebyn'
Ribes nigrum
Frisk, gammal sort med ett utbrett, kraftigt växtsätt och överhängande grenar. Ger rikliga skördar av stora, svarta, tunnskaliga bär i stora klasar. Smaken är sötsyrlig med fin arom.
Vita vinbär 'Vita Holländska'
Ribes rubrum
Frisk sort med ett kraftigt, upprätt växtsätt. Ger sena, rikliga skördar av små, gulvita bär i halvlånga klasar. Smaken är mild och syrlig.
Rosenrips 'Blå vinbär, King Edward II'
Ribes sanguineum
Blå bär. Mycket mild, men inte sur, smak. Röda blommor om våren.
Hannibeere
Ribes ssp.
Egenutvecklad sort från Deaflora i Tyskland med extraordinärt röda, fruktiga och söta bär. Kan inte klassas som varken krusbär eller vinbär.
Krusbär 'White Eagle'
Ribes uva-crispa
Vit sort. Stora ovala bär. Slätt skal. Förstklassig smak. Sorten härstammar från för 1860.
Krusbär 'Rote Triumpf'
Ribes uva-crispa
Vanlig sort i plantskolor runt 1850. Medeltidig mognad. Sort skapad av trädgårdsmästaren Whinham i Skottland. En sort som passar sig bra för skörd av omogna bär till konservering.
Krusbär 'Lord Derby'
Ribes uva-crispa
Runda mörkröda frukter med frostigt skal likt blåbär. Mognar i mitten av juli. Fruktig söt smak med djup arom. Ingen surhet i skalet. Sort från england år 1866.
Krusbär 'Freedom'
Ribes uva-crispa
Stora gröna frukter med mycket god smak. Kraftigt växande. Skalet är halvgenomskinligt, de ljusgröna ådrorna framträder tydligt. Sort från innan 1922.
Krusbär 'Ashton Red'
Ribes uva-crispa
Utmärkt sort från före 1773. En av de äldsta bevarade sorterna. Skalet är tunnt. Frukten vackert mörkröd till nästan svartröd. Bären goda och söta, balanserat aromatiska.
Krusbär 'Langley Gage'
Ribes uva-crispa
Sort från 1900 av Veitch & Sons of Chelsea i London. Mycket söt, smakar nektar! Gulgrön fruktfärg med fina röda prickar.
Krusbär 'Whitesmith'
Ribes uva-crispa
En sort med lång tradition. En av de vita sorterna med högst odlingsvärde. Extremt saftigt med tunt skal. Smaken fint aromatiskt, sött och med en behaglig fruktsyra. Förklassig kvalitet. Sort från föra 1852, väldigt populär runt 1890. Väldigt produktiv.
Krusbär 'Black Velvet'
Ribes uva-crispa
Mörkröd nästan svart krusbärssort. Frukterna har en ovanlig mycket god och söt smak. Skalet är något tjockare än vanligt. Sägs vara en korning mellen krusbär och spärrkrusbär.
Krusbär 'Gelbe Riesenbeere'
Ribes uva-crispa
Mycket stor gul frukt. Sött, uppfriskande, kryddig. Sen mognad. Vinnaren vid prisutdelningar på 1800-talet och storsäljare vid marknader och torg. Sorten är från 1896 och är ny väldigt sällsynt.
Krusbär 'Ironmonger'
Ribes uva-crispa
Engelsk sort från början av 1800-talet. Smaken är söt och ädelt aromatisk. Tunnt skal med rosa ådror. Bären hänger ofta i par, vissa år i stora mängder. Sorten uppkallad efter engelsk släkt av trädgårdsmästare.
Krusbär 'Dan's Mistake'
Ribes uva-crispa
Engelsk sort från runt 1850. Läckra frukter för direktkonsumption. Söt lätt syrlig smak där det söta väger tyngst. Ljusröda frukter som utvecklas väldigt jämnt.
Krusbär 'Hinnonmäki röd'
Ribes uva-crispa
Finsk, härdig krusbärsbuske som ger rikliga skördar av röda, medelstora, söta bär. God resistens mot mjöldagg.
Krusbär 'Badlem Manor'
Ribes uva-crispa
Gammal sort från England med svagt gulgröna frukter. Väldigt söt smak. Passar att odla i kruka.
Krusbär 'Careless'
Ribes uva-crispa
Bra motståndskraft mot krusbärsmjöldagg. Stark tillväxt redan första året. Tätt packad med gulgröna frukter. En av de sorter med bäst skörd och inte mindre utmärkt smak. Frukterna är ljusgulgröna men kallas vita. Sorten är från föra år 1890.
Krusbär 'Green Ocean'
Ribes uva-crispa
Mörkgröna sfäriska frukter med tydliga ränder. Något håriga frukter men med mycket god söt krusbärsmak. Liknar sorten 'Early Green Hairy' men mognar senare än denna, och kan därför kombineras för längre bärsäsong. Frukterna mognar i början av augusti. När de är mogna blir de väldigt mjuka och smälter bokstavligen i munnen.
Krusbär 'Jubilee'
Ribes uva-crispa
Stora äggformade mörkgröna bär.
Krusbär 'Hinnonmäki gul'
Ribes uva-crispa
Gammal finsk sort som får rikliga skördar av gröngula, sötsyrliga bär. God motståndskraft mot mjöldagg.
Krusbär 'Kapitein'
Ribes uva-crispa
Ett riktigt svart krusbär som går i lila toner. Tårformade bär som hänger parvis. Gott sött fruktkött men något syrligt skal. Taggfria skott.
Krusbär 'Maiherzog'
Ribes uva-crispa
Ljust röda frukter. Vinröda när mogna. Mycket lent och tunnt skal. Fint kryddig sötsyrlig doft. Sort från före 1890.
Björnbärshallon 'Buckingham Tayberry'
Rubus (Tayberry)
Detta är en taggfri sort, björnbär korsat med trädgårdshallon, funnen i Skottland. Bären 4-5 cm långa och vackert mörkt purpurröda när de är skördemogna och då allra godaste. Mogna bär är mjuka, söta och underbart aromatiska. Plantan odlas som björnbär, uppsatt på spaljé el.dyl. Platsen bör vara solig, varm och skyddad. Bor man kallare än zon 1-2 bör man vintertäcka.
[Blomqvist Plantskola](https://www.blomqvistplantskola.com/index.php?route=product/product&product_id=5604)
Hallon 'Twotimer Sugana Yellow'
Rubus idaeus
Ny gul hallonsort bland våra hallon. Hallonsort med gula, mycket goda hallon som bildas både på fjolårsskott
och årsskott i södra delarna av landet. I Norra delarna får man nog
räkna med att nya skott inte hinner bilda mogna hallon innan frosten. Rikbärande. Bären är stora, söta och passar utmärkt som färska, men även till saft och sylt. Kan även krukodlas.
Hallon 'Diana'
Rubus idaeus
Hösthallon Diana är en attraktiv frisk sort som ger små söta varmt aprikosfärgade konformiga bär som ger bär redan första året. Bären är sötare än de röda sorterna. God avkastning. Växer upprätt och kompakt. Den är även vacker att dekorera med. Hösthallon mognar senare än sommarhallon och kan skördas ända fram till frost.
Trädgårdshallon 'Haida'
Rubus idaeus
Hallon med stadiga skott kompakt, odlas ofta utan uppbindning. Höjd 1-1,5 m. Små runda klarröda fasta och syrliga bär som mognar något sent. Sol. Näringsrik mullblandad något fuktig jord. Utmärkt att äta direkt och bra att frysa. Zon 1-6.
Hallon 'Glencoe'
Rubus idaeus
Ovanlig sort från Skottland med blålila hallon. Busken är taggfri och goda med mera smak än vanliga hallon. Korsning mellan svarthallon och vanliga hallon. Växer kraftigt i buskform. Mycket omtyckt bland personal och kunder på plantskolan. Fi zon 1 - 4. SE zon 1 - 5.
Trädgårdshallon 'Preussen'
Rubus idaeus
Trädgårdshallon 'Preussen' E får rikligt med stora ljusröda söta aromatiska ganska fasta bär. Lång plockningstid. Växtsättet är relativt svagt med få skott. Utmärkt att äta direkt från busken och
som dessertbär. Goda i smoothies, sylt, saft och bakverk.
Trädgårdshallon 'Asker'
Rubus idaeus
Medelstarkt växtsätt. Höjd ca 1 m. Små lättplockade bär med en mycket god arom. Sol. Näringsrik mullblandad något fuktig jord. Utmärkt att äta direkt från busken. Bildar rikligt med nya tunna men ändå stabila skott. Zon 1-5.
Svarthallon 'Munger'
Rubus occidentalis
Svarthallon är ett okänt bär i Sverige men är betydligt vanligare i USA där den odlas kommersiellt. Bären är mycket populära som smaktillsats i bärindustrin. Det är den unika smaken på bären som gör dem intressanta. Bären påminner om björnbär men har gråblå dagg och en annorlunda kryddig, söt smak. Betydligt sötare än smaken hos hallon.
Vinhallon
Rubus phoenicolasius
DÖTT
Bären ser ut som hallon med en vacker rödorange färg. Smaken är sötsyrlig men blir mer söt längre fram under mognadsperioden. Bären passar utmärkt till saft och sylt.
Hybridblåbär 'North Sky'
Vaccinium angustifolium
Den lägsta och absolut mest vinterhärdiga av sorter från Universitetet i Minnesota, 1983. Bären är ganska små, vackert himmelsblå och den aromrika, söta smaken påminner om vilda kanadensiska blåbär. Bären är fulla av flavonoider och vitaminer. Busken är tät och passar även bra som marktäckare till nytta och nöje. Vacker höstfärg! Helt självfertil. Viktigt med lucker, varm jord med lågt pH.
Hybridblåbär 'North Country'
Vaccinium angustifolium
En bra pollineringssort till North Blue, från Universitetet i Minnesota, 1983. Låg-och bredväxande, ganska tidig sort med ganska små bär. Smaken är angenämt lik vilda blåbär. Bären är fulla av flavonoider och vitaminer. 1,5-4 liter/planta. För att få skörd samplantera med t.ex. North Country, Chippewa. Viktigt med lucker, varm jord med lågt pH. Underbart vacker höstfärg så kan även användas som prydnadsbuske!
Hybridblåbär 'North Blue'
Vaccinium angustifolium
Det mest populära buskblåbäret från Universitetet i Minnesota, 1983. Medeltidig sort med vackert djupblå, immigt silverskimrande bär. Smaken är angenämt söt med mild syrlighet. Bären är fulla av flavonoider och vitaminer samt håller konsistensen bra. Rikbärande, 3-6 liter/planta. Någotsånär självfertil, men för bästa skörd samplantera med annan sort, t.ex. North Country, Chippewa. Viktigt med lucker, varm jord med lågt pH.
Hybridblåbär 'Oskar'
Vaccinium angustifolium
Hybridblåbäret 'Oskar' får mörkblå bär med framträdande arom. Högavkastande. Självfertil sort men ger större skörd om den planteras i närheten av annan sort av hybridblåbär. Det går även bra med ett amerikanskt blåbär. Breda blad med en mycket vacker röd höstfärg. Bären är goda att äta direkt, men också till paj, sylt, smoothies och mycket annat. Innehåller antioxidanter, C-vitamin och många mineraler.
Vindruva 'Sukribe'
Vitis vinifera
Frisk, mycket härdig sort som ger medelstora, gröna druvor med syrlig, aromatisk smak. Självfertil.
Vindruva 'Spulga'
Vitis vinifera
Söta, röda medelstora druvor bildar denna relativt svagväxande vinranka. Smaken är angenäm och druvan är ypperlig till dessert/färsk. Oftast regelbunden och rik avkastning. Självfertil.
Vindruva 'Zilga'
Vitis vinifera
En riktigt härdig vindruva passande för friland eller växthus. Självfertil och ger rikligt med blå druvor. Trivs skyddat i full sol.
Vindruva 'Suffolk Red'
Vitis vinifera
Ljusröd god vindruva som är kärnfri. Mognar tidigt och är medelstarkt växande. Utomhus på skyddade platser eller i växthus/uterum.
Japanskt pepparträd
Zanthoxylum piperitum
DÖTT
Visuellt lik Szechuan-peppar. Pepparn används som bordskrydda. Unga löv om våren har toner av citron och mynta som passar fint till nudlar, nötkött och fisk.