Växter på gården

Den biologiska mångfalden är viktig. Inte bara för pollinatörer — inklusive våra nordiska honungsbin — utan även för övriga insekter och djur. Små fåglar söker skydd bland buskar och fjärilar är beroende av vissa speciella värdväxter för sin överlevnad. Med detta i åtanke arbetas det på gården för en god mångfald av variation av både arter och sortvarianter inom arter. Inte bara blir trädgården finare och fjärilarna fler, men även honungen smakar extra gott.

Frukt

Actinidia kolomikta

Minikiwi 'Adam'

Actinidia kolomikta

Dekorativ, brokbladig hansort av minikiwi som passar bra som pollinerare till de flesta honsorter. Doftande vita blom i juni. Plantan är en slingerväxt så behöver ett stöd. Kallas även för Kameleontbuske som beskriver de mycket dekorativa bladen som gör den användbar även som prydnadsväxt.

Actinidia kolomikta

Minikiwi 'Vitakola'

Actinidia kolomikta

Nyare storfruktig sort, 4-4,5 cm långa frukter. Slingerväxtmed härstamning från Tjeckien som bör samplanteras med hanplantan Adam (Oskar) för att ge skörd. Bildar goda kiwiliknande frukter under sensommaren. Blommar med citrusdoftande blom i juni. Bladen blir vackert brokiga när plantan är ca 3 år gammal, samtidigt som den första skörden kan väntas. En attraktiv växt för hemträdgården - till nytta och nöje.

Celtis australis

Europeisk bäralm 'Lotusbär'

Celtis australis

Ett almträd som ger frukter med orange sött kött doftandes av nypon och fikon.

Celtis occidentalis

Bäralm 'Sockerbär'

Celtis occidentalis

Nordamerikankt almträd. Ger violsvarta bär som smakar dadlar.

Chaenomeles superba

Hybridrosenkvitten 'Nicoline'

Chaenomeles superba

Dekorativ låg buske med scharlakansröda blommor i maj/juni. Ätbara syrliga frukter på hösten.

Fragaria ananassa

Jordgubbe 'Polka'

Fragaria ananassa

Holländsk medeltidig sort med goda, mörkröda och aromatiskt söta bär. Riklig skörd.

Fragaria vesca

Månadssmultron 'Mignonette'

Fragaria vesca

Ett omtalat smultron för sin goda arom och smak. Ger mänga bär under lång tid, perfekt för hobbyodling. Små röda, söta bär. Gourmetbär som används i många restaurangkök. Bildar inga fortlöpare.

Malus domestica

Äpple 'Säfstaholm'

Malus domestica

Härstammar från Säfstaholms trädskola i Södermanland, Sverige. Fröförökning från 1830. Denna kända frukt är medelstor, litet avlång, gulgrön med rosenröda strimmor. Fruktköttet är vitt och fint, översvämmande av saft och smakligt. Kraftigtväxande träd. Bra pollinerare.

Malus domestica

Äpple 'Gustavs bästa'

Malus domestica

Säregen sort med mild, söt honungsarom. Fruktköttet är mört och drypande saftigt. Det ljuvligt vackra äpplet är medelstort till stort med konisk form som påminner om päron. Bra motståndskraft mot rönnbärsmal och fruktskorv. Härdig delikatess- och saftsort.

Malus domestica

Äpple 'Solntsedar'

Malus domestica

"Gammal sort från Jekaterinburg 1939. Sorten odlas i norra delen avV Ryssland tex Ural. Frukten är stor med gult botten och lite orange på solsidan. Fruktskalet är tjockt. Fruktköttet är krispigt och saftigt. Smaken söt med lite syrlighet och mycket aromatisk. Mognar i slutet av september och kan lagras ca 1 månad. Troligen fri från äppelskorv."

Malus domestica

Äpple 'Grenman'

Malus domestica

Härdig, frisk sort funnen vid Rantakylä herrgård på 1850-talet. Frukten är liten eller medelstor, plattrund, rödbrun och vacker. Frukten är smaklig med en mycket angenäm smak och doft. En av de allra godaste färskfrukterna, men även bra till saft, vin och likör. Mycket odlingsvärd!

Malus domestica

Äpple 'Vinterkanel'

Malus domestica

Mycket omtyckt fast, lätt syrlig frukt med fin arom.

Prunus domestica subsp. insititia

Sötkörsbär 'Iput'

Prunus avium

Rysk korsning som i hemorten Brjansk mognar redan i juli. Frukten är mycket stor med mörkrött, nästan svart skal. Fruktköttet är rött, ganska fast, saftigt och sött. Stenen är medelstor och lossnar ganska bra från köttet. Medelstort träd med bred, kägelformad krona. Delvist självfertil sort som vanligen är frisk. Mycket god frukt för färsk konsumtion. En av de härdigaste sötkörsbären.

Prunus cerasus

Buskkörsbär 'Chokoladnaja'

Prunus cerasus

Chokladkörsbär. Sött, tidigt mognande buskkörsbär med mycket god, sötsyrlig, kryddig arom. Härdig. Självfertil.

Prunus domestica subsp. insititia

Krikon 'Silvast'

Prunus domestica subsp. insititia

Mycket vinterhärdig lokalsort från Jeppo i Norra svenska Österbotten. Frukten är söt, blålila och mognar tidigt. Tidig blomning. Kanske den härdigaste av alla krikon?

Prunus domestica subsp. insititia

Krikon 'Gamla wasa'

Prunus domestica subsp. insititia

"Liselundkrikon. Över 200 år gammal lokalsort från Vasa. Frukten är liten, blålila och ganska rund i formen. Upprättväxande som ung planta för att senare få böjda grenar. Helt självfertil. Utmärkt delikatessfrukt, men även till sylt då frukten är sött, kryddigt aromatisk i smaken, men enbart en aning syrlighet."

Vaccinium angustifolium

Luddkörsbär 'Snövit'

Prunus tomentosa

Vita pärlemorfärgade körsbär som är söta som bigarråer, men fåglarna vanligen inte hittar. Bärens sötma är 15% som mogna, så nästan ingen syrlighet. Äts direkt eller används i hushållet. Lågväxande, ca 2 m hög och 1,5 m bred. Frisk och härdig sort med dekorativ blomning och fina blad. Självfertil, men kan gynnas av att samplanteras med luddkörsbär (prydnadsbuske). Rotäkta buskmodell.

Punica granatum

Granatäpple 'Kazake'

Punica granatum

Gul-rosa frukter som smakar uppfriskande saftigt. Sort från Mellanöstern som skall klara -20°C.

Punica granatum

Granatäpple 'Salavatski'

Punica granatum

Rysk sort från Uzbekistan med stora frukter. Växten ska klara -20°C. Fruktköttet är balanserat sött och syrligt.

Pyrus communis

Päron 'Lada'

Pyrus communis

Tidigt ryskt sommarpäron som mognar mot slutet av augusti. Rikbärande, frisk sort med frukter på ca 100 g. Smaken är saftig och finkornig med en smaklig, sötsyrlig smak. Passar för ekoodling tackvare sin friskhet.

Pyrus communis

Päron 'Vekovaja'

Pyrus communis

Stora, saftiga frukter med bra sötsyrlig smak. En lovande ny sort!

Pyrus communis

Päron 'Tshizovskaja'

Pyrus communis

Frukten är ganska stor, 130-150 g, med avlång nästan jämn tjock form. Fruktköttet är mjukt, saftigt och nästan helt utan kärnor. Smaken är mycket söt och aromrik. Verkar vara mycket frisk. Härdigheten är mycket bra.

Pyrus communis

Päron 'Kafedralnaja'

Pyrus communis

Vacker, mycket härdigt, friskt sommarpäron ([Olga x Flemish Beauty] x [Djushes Bedro x Flemish Beauty]). Frukten är 100-130 g med gul bottenfärg som täckas av klar rött. Fruktköttet är ljust, fast, finkornogt och mycket saftig. Smaken är sötsyrlig och aromatisk. Frisk sort som mognar i månadsskiftet augusti-september. Kan lagras några veckor. Rikbärande och ger snabbt skörd. En lovande ny sort!

Chaenomeles superba

Ros 'Dagmar Hastrup'

Rosa 'Dagmar Hastrup'

Buskros med brett och tätt växtsätt. Får många nypon som är stora, klart röda och plattrunda.

Björnbärshallon

Björnbärshallon 'Buckingham Tayberry'

Rubus (Tayberry)

Detta är en taggfri sort, björnbär korsat med trädgårdshallon, funnen i Skottland. Bären 4-5 cm långa och vackert mörkt purpurröda när de är skördemogna och då allra godaste. Mogna bär är mjuka, söta och underbart aromatiska. Plantan odlas som björnbär, uppsatt på spaljé el.dyl. Platsen bör vara solig, varm och skyddad. Bor man kallare än zon 1-2 bör man vintertäcka.

Rubus idaeus

Trädgårdshallon 'Asker'

Rubus idaeus

Medelstarkt växtsätt. Höjd ca 1 m. Små lättplockade bär med en mycket god arom. Sol. Näringsrik mullblandad något fuktig jord. Utmärkt att äta direkt från busken. Bildar rikligt med nya tunna men ändå stabila skott. Zon 1-5.

Rubus idaeus

Hallon 'Diana'

Rubus idaeus

Hösthallon Diana är en attraktiv frisk sort som ger små söta varmt aprikosfärgade konformiga bär som ger bär redan första året. Bären är sötare än de röda sorterna. God avkastning. Växer upprätt och kompakt. Den är även vacker att dekorera med. Hösthallon mognar senare än sommarhallon och kan skördas ända fram till frost.

Hippophae rhamnoides

Hallon 'Glencoe'

Rubus idaeus

Ovanlig sort från Skottland med blålila hallon. Busken är taggfri och goda med mera smak än vanliga hallon. Korsning mellan svarthallon och vanliga hallon. Växer kraftigt i buskform. Mycket omtyckt bland personal och kunder på plantskolan. Fi zon 1 - 4. SE zon 1 - 5.

Rubus idaeus

Trädgårdshallon 'Preussen'

Rubus idaeus

Trädgårdshallon 'Preussen' E får rikligt med stora ljusröda söta aromatiska ganska fasta bär. Lång plockningstid. Växtsättet är relativt svagt med få skott. Utmärkt att äta direkt från busken och som dessertbär. Goda i smoothies, sylt, saft och bakverk.

Hippophae rhamnoides

Hallon 'Twotimer Sugana Yellow'

Rubus idaeus

Ny gul hallonsort bland våra hallon. Hallonsort med gula, mycket goda hallon som bildas både på fjolårsskott och årsskott i södra delarna av landet. I Norra delarna får man nog räkna med att nya skott inte hinner bilda mogna hallon innan frosten. Rikbärande. Bären är stora, söta och passar utmärkt som färska, men även till saft och sylt. Kan även krukodlas.

Rubus idaeus

Trädgårdshallon 'Haida'

Rubus idaeus

Hallon med stadiga skott kompakt, odlas ofta utan uppbindning. Höjd 1-1,5 m. Små runda klarröda fasta och syrliga bär som mognar något sent. Sol. Näringsrik mullblandad något fuktig jord. Utmärkt att äta direkt och bra att frysa. Zon 1-6.

Rubus occidentalis

Svarthallon 'Rubus occidentalis'

Rubus occidentalis

Svarthallon är ett okänt bär i Sverige men är betydligt vanligare i USA där den odlas kommersiellt. Bären är mycket populära som smaktillsats i bärindustrin. Det är den unika smaken på bären som gör dem intressanta. Bären påminner om björnbär men har gråblå dagg och en annorlunda kryddig, söt smak. Betydligt sötare än smaken hos hallon.

Rubus phoenicolasius

Vinhallon

Rubus phoenicolasius

Bären ser ut som hallon med en vacker rödorange färg. Smaken är sötsyrlig men blir mer söt längre fram under mognadsperioden. Bären passar utmärkt till saft och sylt.

Vitis vinifera

Vindruva 'Suffolk Red'

Vitis vinifera

Ljusröd god vindruva som är kärnfri. Mognar tidigt och är medelstarkt växande. Utomhus på skyddade platser eller i växthus/uterum.

Vitis vinifera

Vindruva 'Spulga'

Vitis vinifera

Söta, röda medelstora druvor bildar denna relativt svagväxande vinranka. Smaken är angenäm och druvan är ypperlig till dessert/färsk. Oftast regelbunden och rik avkastning. Självfertil.

Vitis vinifera

Vindruva 'Zilga'

Vitis vinifera

En riktigt härdig vindruva passande för friland eller växthus. Självfertil och ger rikligt med blå druvor. Trivs skyddat i full sol.

Vitis vinifera

Vindruva 'Sukribe'

Vitis vinifera

Frisk, mycket härdig sort som ger medelstora, gröna druvor med syrlig, aromatisk smak. Självfertil.

Bär

Amelanchier alnifolia

Bärhäggmispel 'Alvdal'

Amelanchier alnifolia

Vita blommor i klasar i maj. Rikligt med blåsvarta ätbara bär. Intensiv gul höstfärg.

Aronia melanocarpa

Svartaronia 'Hugin'

Aronia melanocarpa

Tålig sort som passar som friväxande häck. Blommar i maj med vita blommor i klasar, bladverket är blankt mörkgrönt och får fina höstfärger

Gaultheria procumbens

Tuvvaktelbär

Gaultheria procumbens

En buske med bär som stannar över vintern. Doften är speciell och doftar sött av godis och tuggummi. I Nordamerika används bären i kakor och av bladet bryggs te. Bären innerhåller en olja som är kemiskt besläktad med acetylsalicylsyra.

Hippophae rhamnoides

Havtorn 'Otto'

Hippophae rhamnoides

Pollinerare/hanplanta (ger ej skörd) . Efterlängtad korsning som är framförädlade för våra nordliga förhållanden. Samplanteras med honplanta på soligt läge utan konkurrens från andra växter. Plantera 1-4 honplantor / hanplanta i hemträdgården.

Hippophae rhamnoides

Havtorn 'Eva'

Hippophae rhamnoides

Efterlängtad korsning som är framförädlade för våra förhållanden. Den är en korsning av en vild sort från Torneå/Haparanda och en storfruktig rysk sort. Honplanta med stadigt, upprätt växtsätt och är nästan taggfri. Bären är större (30-40%) och har högre sockerhalt (35%) än alla andra sorter vi känner till. Behöver samplanteras med hanplanta på solig läge utan konkurrens från andra växter. Plantera 1-4 honplantor / hanplanta i hemträdgården.

Leycesteria formosa

Himalayakaprifol 'Karamellbär'

Leycesteria formosa

De bruna frukterna smakar kola med en ton av choklad. När de är mogna blir de väldigt mjuka och fruktköttet rinner ut ur skalet som riktig kola.

Lonicera caerulea

Blåbärstry 'Boreal Beauty'

Lonicera caerulea

Ny kanadensisk sort som hör till samma serie som Boreal Blizzard och Boreal Beast som den också bör samplanteras med för pollineringe. Men även Aurora fungerar i sammanhanget. Mognar 2-3 veckor senare än "vanliga sorter". Bären är stora, söta och med endast lite vinsyrlighet. Bären är riktigt stora, 2,7-3,7 g. Bären skal är tjockt varför hållbarheten är god.

Lonicera caerulea

Blåbärstry 'Vostorg'

Lonicera caerulea

Helt ny rysk sort från 2012. Mycket stora bär som mognar i början av juli. Smaken är välbalanserat söt med en aning syra och mycket hög sockerhalt. Hållbarheten på bären är god då bärskaftet sitter fast i bäret vid skörd och skalet är lite tjockare. Delikatessbär som även passar för infrysning. Samplanteras med andra sorter för att ge skörd. Bakcharsky velikan.

Lonicera caerulea

Blåbärstry 'Honeybee'

Lonicera caerulea

Kanadensisk sort med cylinderformade bär med sötsyrlig, saftig smak på de delikata bären. Bären faller inte av, utan sitter kvar på busken tills de torkar. Rikbärande sort, 4-5 kg/buske, som mognar i mitten av juni. Samplantera flera olika namnsorter för att få skörd.

Lonicera caerulea

Blåbärstry 'Aurora'

Lonicera caerulea

Den nyaste av kanadensiska sorter, 2012. Busken är högväxande, men ganska smal. Bären är stora och lätta att plocka. Smaken är mycket söt och välsmakande med lagom syrlighet. Bären faller inte av och mognar slutet av juni eller början avjuli. Mycket rikbäarnde med upptill 5 kg/buske. Bra pollineringssort som passar med både sena och tidga sorter.

Lonicera caerulea

Blåbärstry 'Indigo Gem'

Lonicera caerulea

Kanadensisk sort. Upprättväxande buske med V-form. En av de godaste att ätas direkt från busken. Skörden är riklig, upptill 10l/buske, vilket ger ca 15.000 kg/ha i yrkesodling! Bären mognar i början av juli. Bör samplanteras flera olika sorter för skörd.

Lonicera caerulea

Blåbärstry 'Boreal Beast'

Lonicera caerulea

Ny kanadensisk sort med mycket söta bär. Inte för att bären är mycket söta, utan för avsaknaden av syrlighet. Sorten är extra bra för infrysning, då den behåller sin arom och sötma efter infrysningen. Blomningen infaller lite senare, liksom mognaden och passar därför att samplanteras med Boreal Beauty och Boreal Blizzard, även Aurora.

Lonicera caerulea

Blåbärstry 'Blue Rock'

Lonicera caerulea

Ny sort från Kanada som är speciellt bra för självplock. Sorten är medeltidig och bären är nästan helt utan syrlighet. Sockerhalten är ca 14€. Därför kan det kännas som om den är sötaste sorten trots att det finns sorter med högre sockerhalt. Busken blir ca 1,5 m hög och bred.

Lonicera caerulea

Blåbärstry 'Blue Banana'

Lonicera caerulea

Den nyaste av kanadensiska sorter, 2012. Busken är högväxande, men ganska smal. Bären är stora och lätta att plocka. Smaken är mycket söt och välsmakande med lagom syrlighet. Bären faller inte av och mognar slutet av juni eller början avjuli. Mycket rikbäarnde med upptill 5 kg/buske. Bra pollineringssort som passar med både sena och tidga sorter.

Lonicera caerulea

Blåbärstry 'Boreal Blizzard'

Lonicera caerulea

Ny kanadensisk sort som både mognar och blommar sent. Trots att det är en kanadensisk korsning, kommer båda föräldrarna från Ryssland. Boreal Blizzard hör till samma serie som Boreal Beauty och Boreal Beast, men mognar lite tidigare.Smaken är sötsyrlig och bären medelstora. Samplanteras med andra ur Boreal serien eller Aurora.

Lycium barbarum

Bocktörna 'Goji Golden Honey'

Lycium barbarum

Enda sorten med gula frukter, med mycket god smak. Söt fruktig smak utan strävhet.

Ribes divaricatum

Spärrkrusbär 'Svarta Honungsbär'

Ribes divaricatum

Mörkblå frostade bär med ojämförligt söt och honungsliknande smak. Mycket rikgivande. Fullvuxen buske ger ca 7 kg bär.

Ribes divaricatum

Spärrkrusbär 'Päronbär'

Ribes divaricatum

Exklusiv sort med ovanligt päronformade frukter. De rödsvarta bären har en säregen smak som påminner som söta krusbär och söta svarta vinbär.

Ribes nigrum

Svarta vinbär 'Black’n Red'

Ribes nigrum

Röda löv på röda skott, men svarta bär. Busken spirar grönt om våren och byter färger över säsongen. Röda blommor följs av stora, svarta bär med en intensiv vinbärsarom.

Ribes nigrum

Svarta vinbär 'Delikatesnaja'

Ribes nigrum

Rysk, frisk sort med ett yvigt växtsätt. Svarta, medelstora bär med mild smak och sötma på medellånga klasar. God motståndskraft mot mjöldagg.

Ribes nigrum

Svarta vinbär 'Narve Viking'

Ribes nigrum

Kraftväxande sort som är rikbärande och frisk. Angrips inte av mjöldagg. Ger stora välsmakande bär med liten syra i långa klasar som mognar i början av augusti.

Ribes nigrum

Svarta vinbär 'Öjebyn'

Ribes nigrum

Frisk, gammal sort med ett utbrett, kraftigt växtsätt och överhängande grenar. Ger rikliga skördar av stora, svarta, tunnskaliga bär i stora klasar. Smaken är sötsyrlig med fin arom.

Ribes rubrum

Vita vinbär 'Vita Holländska'

Ribes rubrum

Frisk sort med ett kraftigt, upprätt växtsätt. Ger sena, rikliga skördar av små, gulvita bär i halvlånga klasar. Smaken är mild och syrlig.

Ribes sanguineum

Rosenrips 'Blå vinbär, King Edward II'

Ribes sanguineum

Blå bär. Mycket mild, men inte sur, smak. Röda blommor om våren.

Ribes ssp.

Hannibeere

Ribes ssp.

Egenutvecklad sort från Deaflora i Tyskland med extraordinärt röda, fruktiga och söta bär. Kan inte klassas som varken krusbär eller vinbär.

Ribes uva-crispa

Krusbär 'Hinnonmäki gul'

Ribes uva-crispa

Gammal finsk sort som får rikliga skördar av gröngula, sötsyrliga bär. God motståndskraft mot mjöldagg.

Ribes uva-crispa

Krusbär 'Hinnonmäki röd'

Ribes uva-crispa

Finsk, härdig krusbärsbuske som ger rikliga skördar av röda, medelstora, söta bär. God resistens mot mjöldagg.

Sambucus nigra

Fläder 'Black Beauty'

Sambucus nigra

Svartröda glänsande blad. Fantastiska rosa blommor i stora kransar med stark väldoft. På hösten kommer svarta bär.

Solanum burbankii

Wonderberry

Solanum burbankii

En nattskuggeväxt som producerar hundratals med ätbara sockersöta matta blå bär.

Vaccinium angustifolium

Hybridblåbär 'Oskar'

Vaccinium angustifolium

Hybridblåbäret 'Oskar' får mörkblå bär med framträdande arom. Högavkastande. Självfertil sort men ger större skörd om den planteras i närheten av annan sort av hybridblåbär. Det går även bra med ett amerikanskt blåbär. Breda blad med en mycket vacker röd höstfärg. Bären är goda att äta direkt, men också till paj, sylt, smoothies och mycket annat. Innehåller antioxidanter, C-vitamin och många mineraler.

Vaccinium angustifolium

Hybridblåbär 'North Blue'

Vaccinium angustifolium

Det mest populära buskblåbäret från Universitetet i Minnesota, 1983. Medeltidig sort med vackert djupblå, immigt silverskimrande bär. Smaken är angenämt söt med mild syrlighet. Bären är fulla av flavonoider och vitaminer samt håller konsistensen bra. Rikbärande, 3-6 liter/planta. Någotsånär självfertil, men för bästa skörd samplantera med annan sort, t.ex. North Country, Chippewa. Viktigt med lucker, varm jord med lågt pH.

Vaccinium angustifolium

Hybridblåbär 'North Country'

Vaccinium angustifolium

En bra pollineringssort till North Blue, från Universitetet i Minnesota, 1983. Låg-och bredväxande, ganska tidig sort med ganska små bär. Smaken är angenämt lik vilda blåbär. Bären är fulla av flavonoider och vitaminer. 1,5-4 liter/planta. För att få skörd samplantera med t.ex. North Country, Chippewa. Viktigt med lucker, varm jord med lågt pH. Underbart vacker höstfärg så kan även användas som prydnadsbuske!

Vaccinium corymbosum

Amerikanskt blåbär 'Pink Lemonade'

Vaccinium corymbosum

Ett "blåbär" med mängder mörkrosa bär som får vitt fruktkött med god blåbärsarom.

Perenna grönsaker

Corylus avellana

Sibirisk ärtbuske 'Häckkaragan'

Caragana arborescens

En klassiskt häckväxt som ger ätbara ärter. Flerårig.

Nötter

Corylus avellana

Hassel 'Nottingham Fruhe'

Corylus avellana
Corylus avellana

Hassel 'Webb's Prize'

Corylus avellana

Dekorativ buske som i september-oktober ger rikligt med nötter.

Övriga träd

Paederia lanuginosa

Lá Mo Long 'Ostplanta'

Paederia lanuginosa

En växt vars blad smakar likt osten Camembert.

Zanthoxylum piperitum

Japanskt pepparträd

Zanthoxylum piperitum

Visuellt lik Szechuan-peppar. Pepparn används som bordskrydda. Unga löv om våren har toner av citron och mynta som passar fint till nudlar, nötkött och fisk.